Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Hoe vind jij perfect passende rijlaarzen?

Hoe vind jij perfect passende rijlaarzen?

Paardrijden met goede rijlaarzen is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook beter voor je prestaties. Goed zittende rijlaarzen geven tijdens het paardrijden namelijk een goede stabiliteit en comfort op het paard. Dast je rijlaarzen goed aansluiten om je voeten, enkels en benen is dan ook ontzettend belangrijk. Het kan dan ook erg goed zijn om je eigen maten eens goed op te meten. Hoe je dat doet? Dat leggen wij hier uit!  

 

Welke maten heb je nodig voor perfect zittende rijlaarzen?

Allereerst is het belangrijk om te weten welke maten je moet opmeten om jouw perfect zittende rijlaarzen te vinden. Hiervoor zijn vier onderdelen belangrijk, namelijk de schoenmaat, de schachtomtrek, de omtrek onder je knieschijf en de schachthoogte.

Schoenmaat

De maat van je schoen is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen bij het inmeten van nieuwe rijlaarzen. De schoenmaat wordt bepaald aan de hand van de lengte van je voet.

Schachtomtrek

De schachtomtrek wordt ook wel de kuitmaat genoemd en is ontzettend belangrijk om jouw rijlaars goed te laten aansluiten. Een te krappe schachtmaat kan knellen en een te wijde schachtomtrek zorgt voor teveel wrijving. De schachtomtrek wordt gemeten op het breedste punt van je kuit.

Omtrek onder je knieschijf

Rijlaarzen komen tot net onder je knieschijf. Zorg daarom dat je bij het opmeten van de omtrek onder je knie net onder de knieschijf meet. Neem tijdens het opmeten zowel van een gebogen been als gestrekt been de maat op.

Schachthoogte

De hoogte van de schacht bepaalt de hoogte van de rijlaars. Deze wordt gemeten vanuit de grond (bij de hak) tot aan de knieholte.

          

 

Waar moet je op letten tijdens het opmeten van nieuwe rijlaarzen?

Nu je alle maten weet is het tijd om je rijlaarzen op te meten. Hierbij zijn er enkele punten waar je rekening mee dient te houden:

  • Zorg tijdens het opmeten van de maten dat je voeten plat op de grond staan.
  • Meet altijd van beide benen de maten op, want het komt regelmatig voor dat de schoenmaat en kuitmaat van elkaar verschillen.
  • Trek tijdens het opmeten het meetlint niet te strak, maar laat het meetlint wel goed aansluiten op de vormen van je been.
  • Zorg tijdens het opmeten van je rijlaarzen dat je de juiste kleding aanhebt. Doe een rijbroek met rijsokken aan en vermijd het opmeten van maten met een spijkerbroek aan.
  • Houd er rekening mee dat maten anders kunnen zijn op bepaalde momenten. Dat betekent dat op het begin en einde van de dag je maten kunnen verschillen alsook tijdens koude winterdagen en warme zomerdagen.

 

Stappenplan om je maten voor je nieuwe rijlaarzen op te meten

Benieuwd hoe je zelf de maten van jouw perfect passende rijlaarzen kan opmeten? Wij leggen je in het onderstaande stappenplan uit hoe je dat het beste kan doen.

1. Schoenmaat opnemen

Allereerst begin je met het opschrijven van je schoenmaat. Mocht hier over twijfelen omdat je tussen twee schoenmaten invalt of omdat je voeten iets van elkaar verschillen, dan kan het handig zijn om de lengte van je voet nog eens goed op te meten. Natuurlijk is het ook mogelijk om van twee rijlaarzen van hetzelfde merk de maat te passen. Zo weet je zeker dat je rijlaarzen goed passen.

2. Schachtomtrek opmeten

Om de schachtomtrek op te meten moet je het breedste punt van de kuit opmeten. Dat kun je doen door met een meetlint naar boven en beneden te schuiven. Op deze manier voel je waar het dikste punt van de kuit zich bevindt doordat het meetlint strakker aanvoelt. Deze maat meet je op. Tijdens het meten neem je een rechte houding aan en zet je beide voeten naast elkaar op de grond.

3. Omtrek onder knieschijf opmeten

Om de omtrek onder je knieschijf op te meten zorg je dat je eenzelfde houding aanneemt als bij het opmeten van je schachtomtrek. Dat wil zeggen: een rechte houding met beide voeten naast elkaar op de grond. De omtrek onder het punt waar de knieschijf begint. Neem de maat op van zowel een gestrekt been als een gebogen been.

4. Schachthoogte opmeten

Om de hoogte van je schacht op te meten ga je weer rechtop staan met beide voeten naast elkaar en plat op de grond. De schachthoogte wordt altijd gemeten vanuit de achterzijde van het been. Meet de lengte van de grond bij je hak tot aan de knieholte.

5. Meet de maten van beide benen.

Herhaal de bovenstaande stappen zodat je van allebei de zijden de goede maten

          

 

De Niro Boot gepersonaliseerde rijlaarzen

De Niro Boot wil dat iedereen kan genieten van perfect passende rijlaarzen tijdens de paardensport. Dat geldt voor zowel recreatieruiters als wedstrijdruiters. De rijlaarzen van De Niro Boot staan dan ook bekend om hun kwaliteit, design en innovatie. Daarnaast zijn de rijlaarzen van De Niro Boot handgemaakt in hun eigen fabriek in Lecce in het zuiden van Italië. Alle rijlaarzen van De Niro Boot worden met hoogwaardige materialen en een scherpe focus op technische elementen verwezenlijkt. Wil jij De Niro Boot rijlaarzen? Neem snel een kijkje in onze winkel in Venlo of online op onze webshop.

 

Vind jouw perfect passende rijlaarzen bij Ruitersport Equidrôme

Wil jij nieuwe rijlaarzen laten aanmeten? Onze deskundige medewerkers helpen je graag met het opmeten van de juiste maten. In onze winkel werken wij met het vooraanstaande merk De Niro Boot. Bij de laarzen van De Niro Boot is het mogelijk om de rijlaarzen volledig naar eigen wens te personaliseren. Kom voor vragen en advies langs in de winkel en onze kundige medewerkers zorgen dat jouw wensen werkelijkheid worden.

Contact
Contact