
De zomer is in zicht en dat betekent dat er weer meer wedstrijden plaatsvinden op het gras. Bij regenachtig en vochtig weer bestaat er een grotere kans dat paarden met hoefijzers uitglijden. Om te voorkomen dat jouw paard te weinig grip heeft tijdens zijn rit, is het verstandig om kalkoenen onder het hoefijzer te schroeven. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het gebruik van kalkoenen en welke kalkoenen bij welke situatie passen.
Welke soorten kalkoenen zijn er?
Kalkoenen worden ook wel eens stiften of proppen genoemd en creëren eenzelfde soort effect als noppen van een voetbalschoen. Kalkoenen worden meestal gebruikt wanneer wedstrijden op gras plaatsvinden. Een paard met hoefijzers krijgt met het gebruik van kalkoenen meer grip op het parcours en dat voorkomt dat het paard uitglijdt en zich bezeerd.
Over het algemeen bestaan er twee soorten kalkoenen. Er zijn kalkoenen die vastzitten aan de hoefijzers en er zijn kalkoenen die je na de wedstrijd eraf kunt schroeven. Voor verwisselbare kalkoenen is het natuurlijk wel noodzakelijk dat het hoefijzer van je paard schroefgaten heeft. Met een moersleutel is het dan mogelijk om de kalkoen in de kalkoengaten vast te draaien.
Kalkoengaten schoonmaken
Er mag geen vuil in de kalkoengaten zitten als je de kalkoenen indraait. Daarom is het belangrijk om de kalkoengaten van tevoren goed schoon te maken met een reinigingsstift en -borstel. Zo verklein je de kans dat je ze er scheef of niet ver genoeg indraait waardoor je paard de kalkoenen kan verliezen. Er is ook een zelfreinigende tap waar je de kalkoengaten eenvoudig mee kunt schoondraaien. Doe dit alleen bij paarden die rustig stil blijven staan, omdat de zelfreinigende tap in het gat gedraaid wordt.
Geschikte kalkoenen op het juiste moment
De verwisselbare kalkoenen zijn ontworpen voor verschillende bodemomstandigheden. De meest gebruikte varianten zijn: platte kalkoenen, punt kalkoenen, ronde kalkoenen en vierkante kalkoenen. De hoogte van kalkoenen kan variëren van 5 tot 20 millimeter. Welke kalkoen je wanneer gebruikt is afhankelijk van de discipline, het parcours en het paard.
Discipline
Ten eerste is het bij de keuze voor de juiste kalkoenen belangrijk om te kijken welke discipline je gaat rijden. Bij dressuur heeft je minder paard grip nodig dan bij springen of eventing. Het is daarom aan te raden om bij dressuur te kiezen voor korte kalkoenen en bij springen en eventing juist langere kalkoenen.
Parcours
Afhankelijk van het soort parcours is het belangrijk om te kijken naar de juiste kalkoenen.
- Klei of droge (gras)bodem: stompe kalkoen met vierkante kop;
- Zwart of geel zand met fijn gras: ronde tot puntige kop;
- Zwart of geel zand met grof of lang gras: ronde of meerhoekige kop.
Voor de lengte geldt dat het afhankelijk is van vochtigheid van de bodem.
Paard
Heeft je paard nog nooit met kalkoenen gereden, dan is het aan te raden om met korte kalkoenen te beginnen. Kalkoenen (en daarmee vooral lange kalkoenen) hebben een afremmende werking en dat kan voor sommige paarden even wennen zijn. Begin daarom al van tevoren te oefenen. Paarden die net op kalkoenen rijden kunnen namelijk met het achterbeen achterblijven en in het ergste geval struikelen. Door het kiezen van de juiste kalkoenen zorg je ervoor dat blessures voorkomen worden.
Persoonlijk advies voor de juiste kalkoenen
Heb je na het lezen van dit artikel graag persoonlijk advies over geschikte kalkoenen? Vraag een van onze werknemers in de winkel of neem contact op met onze medewerkers via algemeen@equidrome.nl. Natuurlijk kun je ook telefonisch contact opnemen door te bellen naar+31 (0)77 321 6006 of via WhatsApp +31 (0)6 27302529).
Voor heel veel inspiratie en het laatste nieuws volg je ons op Facebook en op Instagram.