Vandaag geopend van 10:00 t/m 17:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Krijgt mijn paard voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen?

Krijgt mijn paard voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen?

Vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn essentiële stoffen voor een paard. Een gezonde balans hierin is belangrijk voor de groei van de botten, het opnemen van water en het functioneren van de spieren. Tekorten en overschotten ontstaan als voeding niet goed wordt afgestemd op de behoeftes van het paard en kunnen uiteindelijk zelfs leiden tot schadelijke effecten. Een goede verhouding van vitaminen, mineralen en sporenelementen is dus essentieel. Wij leggen in dit blogartikel uit wat je kan doen om dit in evenwicht te houden. 

 

Waarom heeft je paard vitaminen, mineralen en sporenelementen nodig?

Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor de gezondheid van je paard. Paarden hebben dit nodig voor een gezond gestel, een goede stofwisseling en een normale ontwikkeling. Wanneer je paard een goede balans tussen de vitaminen en mineralen heeft, zorgt dit dat voedingstoffen beter worden opgenomen en versterken ze de werking van elkaar.

Vitaminen

Vitaminen kennen we als vitamine A, B, C, D en E. Voor paarden zijn vitamine A, D en E het belangrijkste.

  • Vitamine A zorgt voor een goede functie van de ogen, de vruchtbaarheid en de groei van een jong paard.
  • Vitamine D is belangrijk voor de leverfunctie, het immuunsysteem en de groei van botten.
  • Vitamine E bevordert de spierfunctie en de afvoer van afvalstoffen.

Mineralen

Mineralen fungeren als de bouwstoffen voor het lichaam van een paard. De belangrijkste mineralen voor paarden zijn calcium, kalium, natrium(chloride) en fosfor.

Sporenelementen

Sporenelementen zijn mineralen waar een paard maar een kleine hoeveelheid per dag van nodig heeft. Ze zorgen ervoor dat processen in het lichaam goed verlopen. De belangrijkste sporenelementen voor paarden zijn koper, zink en selenium.

 

Hoe krijgt mijn paard vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen?

Veel vitaminen, mineralen en sporenelementen maken paarden uit zichzelf aan of krijgen ze via voedsel binnen. Echter, bevat ruwvoer zoals hooi steeds minder mineralengehaltes. In ruwvoer alleen zit daarom niet altijd voldoende voedingsstoffen. Daarom is het aan te raden om een dagelijkse dosering vitaminen, mineralen en sporenelementen toe te voegen met bijvoorbeeld de Pavo Vital. Vooral voor paarden die weinig krachtvoer krijgen, is dit een oplossing om de juiste balans te behouden. Daarnaast kun je NAF Vitamine E, Selenium en Lysine bijvoeren. Dit is ter ondersteuning van de spierfuncties van je paard waardoor je paard soepel blijft. Tot slot, kun je een Equivitalpasta toedienen in de wintermaanden. Deze pasta kun je toedienen om eenmalig tekorten van vitaminen en mineralen aan te vullen.

 

Hoe weet je of jouw paard voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt?

Hooionderzoek

Als je wilt weten of je paard een goede balans heeft in zijn inname van vitaminen, mineralen en sporenelementen, kan een voeronderzoek van het hooi een oplossing zijn. Uit de resultaten van dit onderzoek wordt zichtbaar hoeveel tekorten of overschotten het paard binnenkrijgt. Vervolgens kan de voeding aangepast worden voor een juiste verhouding. Met de juiste balans tussen vitaminen, mineralen en sporenelementen kunnen voedingstoffen beter uit ruwvoer gehaald worden, waardoor krachtvoer verminderd kan worden.

Bloedonderzoek

Verder kan bloedonderzoek nuttig zijn. Hiermee kun je via de bloedwaardes zien of je paard vitaminen of mineralen tekort komt. Natuurlijk kun je pas het bloed laten onderzoeken als je paard zichtbaar iets mankeert, maar natuurlijk is voorkomen beter dan verhelpen. Door eens per jaar preventief het bloed te laten onderzoeken, krijg je beter inzichtelijk waar je paard tekorten en overschotten van heeft. Toch zitten er ook kanttekeningen aan bloedonderzoek. Zo is en blijft het een momentopname en zelfs in bloedonderzoek is het soms lastig aan te tonen welke vitaminen of mineralen je paard tekort komt.

 

Wil je meer informatie over hoe jij ervoor zorgt dat jouw paard voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt? Wij helpen je graag verder met advies of specifieke vragen. Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op via 077-3216006. 

Contact
Contact