
De bladeren vallen van de bomen en de dagen worden korter. Vanaf de herfst wordt het buiten kouder en komen paarden steeds vaker op stal te staan. Deze verandering in weer brengt ook verandering in verzorging met zich mee. Wij vertellen jou hoe jouw paard in goede gezondheid de herfst doorkomt.
Keuze voor ruwvoer
In het najaar verandert de samenstelling van gras en dat resulteert in minder voedingstoffen zoals eiwitten voor je paard. Daarnaast gaat de natuur in de herfst in rust en dat betekent ook voor het gras dat het minder snel groeit dan in de zomer. In de herfst is het daarom verstandig om jouw paard bij te voeren met ruwvoer in de stal. Hooi en kuilgras zijn de meest gebruikt soorten ruwvoeders voor paarden.
Hooi bevat minder eiwitten, maar meer vezels waardoor het juist voor paarden op stal een geschikt soort voer is. De darmen worden daardoor langer gestimuleerd. Kuilgras bevat meer eiwitten, waardoor overvoeding eerder mogelijk is. Echter, is kuilgras minder weersafhankelijk dan hooi en blijft het beter stofvrij.
Wat jij jouw paard wilt voeren, is afhankelijk van de behoefte van het paard. Sommige paarden reageren beter op hooi omdat ze niet tegen de hoeveelheid eiwitten kunnen, eiwitbulten krijgen of dik worden van kuilgras. Voor de optimale darmwerking is langer of stengelig hooi een voorkeur.
Over naar ruwvoer
Als je paard overgaat van gras naar hooi, is het belangrijk om de overgang zo geleidelijk mogelijk te doen. De spijsvertering van een paard moet namelijk weer wennen aan de nieuwe vorm van voer en daarom heeft daarom baat bij een overgang in kleine stapjes. Mocht je paard evengoed niet goed tegen de overgang van ruwvoer kunnen, dan zou je kunnen overwegen om probiotica of prebiotica te geven. Dat helpt de darmbacteriën te stimuleren.
Water drinken
Voor paarden is het aller belangrijkste om voldoende vocht binnen te krijgen. Vooral tijdens de koudere dagen, drinken paarden juist minder water. Zorg daarom dat jouw paard altijd toegang heeft tot schoon en vers drinkwater. In de stal heb je verschillende drinksystemen die hiervoor kunnen zorgen. Mocht de temperatuur ’s nachts onder het nulpunt komen, kun je er zelfs voor kiezen om verwarmde drinkbakken te gebruiken.
Mocht je paard moeite hebben met voldoende drinken, kun je er ook voor kiezen om likstenen met zout in de stal te hangen. Deze zouten en mineralen zijn niet alleen gezond, je paard krijgt er ook meer dorst van en dat bevordert het drinkgedrag van jouw paard. Daarnaast zijn likstenen ook nog eens goed tegen verveling van je paard op stal (zie: voorkom verveling op stal).
Schuilen in de wei
In de herfst wordt het kouder en regent het vaker. Zeker in deze tijden in het belangrijk dat je paard in de wei een plek heeft om te schuilen. Struiken, bomen en een schuilstal helpen je paard zich te beschermen tegen wind, kou en regen. Zo help jij jouw paard de herfst en zelfs winter door in de wei.
Voorkom verveling op stal
Wanneer het buiten kouder wordt, komen paarden meer op stal te staan. In de meeste gevallen is een stal een kleine plek waar paarden snel verveeld kunnen raken. Een ruimere stal met voldoende licht en frisse lucht helpen tegen verveling. Natuurlijk kun je een speeltje in de stal leggen. Denk aan een speelbal voor paarden, traktatiebal of liksteen. Daarmee zorg jij voor urenlang vermaak van jouw paard.
Daarnaast kun je jouw paard meerdere keren per dag ruwvoer geven en het liefste met een slow feeder of hooinet. Daarmee verklein je de kans op maagzuur en dat je paard te weinig speeksel aanmaken. Daarnaast is je paard langer bezig met eten en dat helpt weer tegen verveling op stal.
Kom naar Ruitersport Equidrome voor deskundig advies voor jouw paard
Bovenstaande tips vormen voor jouw paard de basis voor een gezonde leefomgeving in de herfst. Natuurlijk is iedere situatie verschillend en daarom kun je voor vragen of persoonlijk advies altijd contact opnemen met een van onze medewerkers. Wij staan dagelijks voor je klaar en helpen je graag verder! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 077-3216006 of door een email te sturen naar algemeen@equidrome.nl.