Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Longeren kun je leren!

Longeren kun je leren!

Longeren is een oefening die vaak wordt onderschat. Longeren is ontzettend belangrijk voor het trainen van een jong paard alsook voor oudere paarden en voor jezelf als ruiter. Door goed naar de bewegingen van je paard te kijken leer je een paard beter begrijpen. Hier lees je waarom longeren zo belangrijk is en wat nodig is voor goed longeerwerk.

 

Waarom longeren?

Zoals we al aangaven is longeren ontzettend waardevol voor jezelf en je paard. Je kijkt vanuit een ander perspectief naar de houding van je paard en ziet daardoor veel beter aan welke bewegingen jouw paard nog moet werken. Doordat je ziet wat de bewegingen (vanaf een ander perspectief) zijn, kun je beter je jouw paard beter corrigeren.

Daarnaast is longeren ook waardevol voor het versterken van de kracht en het verbeteren van de conditie. Vooral voor jonge paarden is longeren interessant omdat zij vaak spierkracht en core-stabiliteit missen. Tijdens het longeren leert het paard balans te vinden in haar houding en bewegingen. Doordat je paard meer balans creëert, zal het minder snel blessures oplopen en dat bespaart latere zorgen.

 

Hoe begin je?

Longeren met een jonger paard vergt een andere methode dan longeren met een ouder paard. Jonge paarden hebben over het algemeen minder balans en kunnen minder lang doorgaan. Longeren kost vooral voor jonge paarden fysiek ontzettend veel kracht en energie. Longeer daarom tot maximaal twee keer per week maximaal twintig minuten per keer. Langer longeren wordt anders veel te belastend voor een (jong) paard.

Verder zorg je voor een afgesloten rijbaan of paddock met een stabiele bodem. In het longeerwerk is het moeilijk voor een paard om de balans te vinden en om de kans op blessures te verkleinen, is een stabiele en vlakke bodem essentieel.

Daarnaast is het belangrijk om een juiste optoming te kiezen voor de longeerlijn. Iedere optoming heeft namelijk een andere inwerking. Het is dus afhankelijk waar jij jouw paard voor wilt trainen je een juiste optoming kiest. Wij geven je graag advies over welke optoming bij jou past.

 

 

 

Leren communiceren

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe jouw paard reageert op je lichaamstaal. Je paard moet jou kunnen begrijpen om te kunnen doen wat je wilt. Daarom is het goed om te beginnen met eenvoudige oefeningen die je beetje bij beetje verder uitwerkt.

 

Leren kijken

Een paard inwerken kan pas beginnen zodra je weet hoe een paard beweegt. Tijdens het longeren zijn er verschillende elementen waarop je kan letten. Het komt zelden voor dat je paard direct goed in de volte loopt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de lijn verslapt of juist wordt aangetrokken. Het zicht van je paard is ook erg belangrijk. Waar kijkt je paard naartoe? Andere elementen waar je naar kunt kijken zijn het tempo, de energie, de controle en of je paard in dezelfde ronde loopt.

 

Leren longeren

Longeren is iets wat je moet oefenen en goed longeerwerk kost tijd. Heb je zelf wat minder ervaring met longeren? Dan kan investeren in een training longeren een goed idee zijn. Ieder paard is verschillend en met de juiste kennis weet jij wat jouw paard nodig heeft. Investeer in lessen longeren en je plukt er later de vruchten van!

 

 

Bezoek de webshop

Contact
Contact