Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Zomereczeem bij je paard

Zomereczeem bij je paard

De eerste zonnestralen laten zich zien en dat betekent dat jouw paard weer lekker naar buiten mag. Tot ineens je paard veel jeuk krijgt aan haar staart en manen. Steeds meer paarden hebben last van zomereczeem. Zomereczeem wordt ook wel staart- en manen eczeem of SME genoemd en is een steeds meer voorkomend probleem bij paarden. Door de jeuk krabben paarden hun hele staarten, manen en vaak ook huid kapot. Hieronder lees je wat zomereczeem is en wat je er tegen kunt doen.

 

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem ontstaat door beten van de mug ‘knut’ (CulicoIdes Robertii mug). Dit is een heel klein beestje dat gewervelde dieren nodig heeft voor zijn voortplanting. In het voorjaar laat de zon zich steeds vaker zien en stijgen de temperaturen. In die tijd komen de eitjes van de knut uit en beginnen ze weer met het leggen van nieuwe eitjes in stilstaand water.

Niet ieder paard heeft last van zomereczeem bij beten van een knut. Vaak ontstaat zomereczeem bij paarden met een verminderde weerstand, een erfelijke aanleg en door bepaalde voeding. Zomereczeem is vaak een combinatie van factoren, maar wel moet het paard gebeten zijn door de knut om zomereczeem te kunnen krijgen. Zomereczeem herken je wanneer je paard steeds meer jeuk heeft en zijn staart en manen steeds meer beginnen af te slijten. Wanneer dit het geval is, is het tijd om actie te ondernemen.

 

Wat kun je doen tegen zomereczeem?

Er zijn verschillende manieren om je paard te beschermen tegen zomereczeem. Mocht je paard toch al last hebben van jeuk, is het mogelijk om de jeuk en het herstel van de huid te versnellen met voeding en crèmes. Hieronder geven we je enkele manieren wat je kan doen indien jouw paard last heeft van zomereczeem:

 

  • Weide met voldoende wind en weinig stilstaand water

Het lijkt simpel, maar voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker bij zomereczeem. De knut heeft water nodig om eitjes in te leggen en daarom houd je jouw paard het beste uit de buurt van stilstaand water. Daarnaast verplaatsen de muggen zich het beste in een windstil gebied. Kies daarom een weide waar voldoende wind waait.

 

  • Eczeemdeken

Er zijn speciaal ontwikkelde eczeemdekens die zich bewezen hebben in het tegengaan van zomereczeem. Het deken zorgt er namelijk voor dat de knut niet de kans krijgt om bij de huid van je paard te komen. Een goed zomerdeken kan dus al veel schade tegengaan.

 

  • Vermijd de schemering

Knutten zijn meestal actief tijdens de schemering. Haal daarom je paard uit de weide voordat de schemering begint indien je paard ’s nachts op stal staat en zet haar pas weer terug in de weide na zonsopkomst.

 

  • Anti-vliegenspray

Je paard en het (eczeem)deken kun je insprayen met anti-vliegenspray. Het zorgt ervoor dat de knutten minder neigen om bij je paard in de buurt te komen.

 

  • Voeding

De voeding van je paard kan een essentieel onderdeel zijn in het bestrijden van zomereczeem. Kies daarom voeding waar de stofwisseling van je paard in gestimuleerd wordt. Zo worden afvalstoffen in de huid sneller afgevoerd.

Eenmaal gebeten door de knut, kun je de voeding van je paard aanpassen door voeding te geven met zo min mogelijk eiwitten erin. Eiwitten houden allergische reacties namelijk in stand. Het kan zelfs helpen om je paard minder te laten grazen in de wei. In dat geval zet je haar beter in een zandpaddock en voer je jouw paard hooi.

 

  • Behandel de huid

Doordat je paard jeukt, is de kans groot dat de huid van je paard kapot scheurt. Kies voor middelen die ontwikkeld zijn om de huid van je paard goed te herstellen en vermijd hierbij chemische middelen en hormonen. Die kunnen de huid van je paard uit disbalans brengen.

 

Heeft jouw paard last van zomereczeem? Wij helpen je graag verder! Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op. 

 

Contact
Contact