Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Wat heeft jouw paard nodig in de winter?

Wat heeft jouw paard nodig in de winter?

Heerlijk hé, die winter? De sneeuw zorgt voor een idyllisch landschap en daar kunnen wij alleen maar van genieten. Omdat het buiten zo koud is, staan veel paarden al een tijdje op stal en dat vraagt om andere behoeften van jouw paard. Wij geven drie tips over wat je kan aanpassen wanneer jouw paard langer op stal staat.

 

1. Het juiste voer

Allereerst is het belangrijk om met koude temperaturen de voeding van je paard aan te passen. Een paard beweegt op stal een stuk minder en verbruikt daardoor minder energie. Daarnaast eten paarden in de wei veel gras en dat doen ze minder wanneer ze op stal staan. Belangrijk is dan ook dat jouw paard voldoende hooi en stro krijgt om het te compenseren. Het zorgt er namelijk voor dat je paard meer speeksel en minder maagzuur aanmaakt. Je kan daarom het beste de behoefte ruwvoer en krachtvoer van je paard aanpassen op het trainingsschema. Zo zorg jij dat jouw paard gezond blijft in de winter.

Daarnaast helpt ruwvoer om verveling op stal tegen te gaan. Buiten in de wei zijn paarden gedurende de dag zoet met grazen van gras in de wei. Op stal is je paard veel minder tijd kwijt met eten en daarom kan ruwvoer helpen langer bezig te blijven met het verwerken van hun voer. Het beste geef je jouw paard meerdere kleine porties per dag. Uit onderzoek blijkt dat paarden langzamer eten wanneer ze minder voer krijgen en met meerdere kleinere porties zit jouw paard langer vol.

 

    

 

2. Voldoende vers water

Veel paarden houden hun vochtbalans op peil door gras te grazen in de wei. Paarden staan in de winter meer op stal en halen minder vocht uit het voer dan buiten uit het gras. Om er toch voor de zorgen dat jouw paard voldoende drinkt, is het voor je paard belangrijk om genoeg vers drinkwater te hebben. Wist je dat een volwassen paard tot wel vijftig liter water per dag nodig heeft? Zorg daarom dat je paard op stal altijd toegang heeft tot vorstvrij water. Mocht je geen vers of vorstvrij drinkwater kunnen aanbieden, kun je jouw paard zelf op stal drinkwater geven. Doe dit dan minimaal drie keer per dag. Wij hebben een hele handige waterzak voor in een kruiwagen. Hiermee kun je eenvoudig op stal vers water bijvullen en zorg jij dat jouw paard voldoende drinkt op stal.      

 

3. Voldoende beweging per dag

Wist je dat heel veel paarden in de winter onvoldoende lichaamsbeweging krijgen? Dat komt omdat ze veel op stal staan en daardoor minder bewegingsruimte hebben. Een volwassen paard moet gemiddeld vier uur per dag bewegen verdeeld over de dag. Daarom is het in de winter des te belangrijker om meerdere keren per dag erop uit te gaan met je paard.  

Bij slecht weer kun je trainen in de binnenbak, maar ga vooral zoveel mogelijk naar buiten zodra het weer het toelaat. Niets is fijner dan trainen in de frisse buitenlucht! Met koud weer is een goede warming-up en cooling down ontzettend belangrijk. Heb jij jouw paard geschoren? Dan kun je trainen met een dekentje. Daarmee zorg jij ervoor dat jouw paard het niet te koud krijgt tijdens de training. Indien je paard niet geschoren is, kun je het beste meerdere pauzes nemen en de trainingen iets korter houden. Een ongeschoren paard kan haar warmte namelijk minder goed kwijt en heeft langer nodig om droog te worden na een training. Benieuwd hoe je jouw paard kan scheren? Wij leggen je hier uit hoe je dat het beste kunt doen!

 

     

 

Met bovenstaande tips zorg jij ervoor dat jouw paard goed verzorgd wordt in de winter! Mocht je meer informatie willen over wat jij voor jouw paard kan doen in de winter? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 077-3216006 of een email te sturen naar algemeen@equidrome.nl. Wij staan iedere dag voor je klaar voor al je vragen en persoonlijk advies!

 

Bezoek de webshop

Contact
Contact