Vandaag geopend van 09:30 t/m 21:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Wat heb je nodig om je paard te scheren?

Wat heb je nodig om je paard te scheren?

Als je paard actief is tijdens de wintermaanden, doe je er goed aan om je paard te scheren. Zo kan ze haar warmte sneller kwijt en blijft haar vacht beter schoon. Er zijn een aantal aspecten waar je op kan letten om hier goed mee aan de slag te gaan. Wij zetten ze hieronder even voor je op een rijtje:

 

Scheermachine

Het belangrijkste bij het scheren van een paard is natuurlijk het soort scheermachine. Het doel van je scheermachine is daarin bepalend of het zal voldoen aan de gestelde eisen. De belangrijkste vraag die je hierbij stelt is: hoe vaak gebruik je de scheermachine? Wanneer je meerdere paarden per dag scheert, heb je een scheermachine met voldoende kracht nodig. Dat geldt ook bij jonge paarden die direct uit de kudde komen, omdat zij vaak wat meer vet in hun vacht hebben.

Heb je een eigen paard en scheer je die zo nu en dan tijdens de wintermaanden? Dan kun je kiezen voor een lichter model scheermachine. Het voordeel van een lichtere scheermachine is dat deze vaak beter in de hand liggen dan de wat krachtigere scheermachines.

Wanneer je een scheermachine koopt kun je daar een hele lange tijd mee vooruit. Hoef je alleen zo nu en dan eens je eigen paard te scheren? Dan zou je kunnen overwegen om een scheermachine te huren. Een scheermachine huur je eenvoudig bij ons. Daar ontvang je naast het scheermachine ontvang je extra messen, olie en een borsteltje om de haren tussen de scheermessen uit te vegen.

Maak je gebruik van een Heiniger scheermachine? Wij zijn een exclusief servicepunt van Heiniger. Mocht er een probleem zijn met je Heiniger product, kijken we samen naar een oplossing. Vaak is het al op te lossen door alleen een instelling goed te zetten.

 

Tondeuse

Voor het scheren van het hoofd en de benen van je paard kun je ervoor kiezen om een tondeuse te gebruiken. Met een tondeuse ben je wendbaarder en kun je stiller werken. Dat zorgt voor meer gemak bij zowel het paard als jezelf tijdens het scheren. Je paard blijft namelijk rustiger en daardoor kun jij beter te werk gaan. Bij een keuze voor tondeuse is het, net als bij een scheermachine, goed om te zien wat je zoal met de tondeuse wilt gaan scheren. Wil je enkel het hoofd en de benen scheren? Dan kun je gewoon voor tondeuse met een lichtere accu kiezen. Wil je langer dan aan de slag met de tondeuse? Dan doe je er goed aan om voor een zwaardere variant te gaan.

 

Scheermessen

Wanneer je een paard gaat scheren, helpt het om scherpe scheermessen te gebruiken. Natuurlijk kun je nieuwe scheermessen kopen, maar wanneer je bot geworden scheermessen slijpt voldoet dat vaak ook. Het is altijd verstandig om je messen voor je begint goed te desinfecteren en te bedruppelen met wat olie. Daarnaast is het aan te raden om tijdens het scheren iedere tien minuten de haren uit de messen te verwijderen en opnieuw enkele druppels olie aan te brengen. Zo blijven jouw messen het langste scherp. Ben je klaar met scheren? Dan kun je wat olie aanbrengen op de scheermessen voordat je de ze weglegt. Daarmee voorkom je dat jouw scheermessen gaan roesten.  

Merk je tijdens het scheren dat de scheermachine haren niet goed pakt en eruit trekt? Wanneer je merkt dat het scheren langer duurt is het tijd om de messen te slijpen. Controleer daarbij ook of alle messen nog helemaal intact zijn. Als dat het geval is kun je namelijk eenvoudig de scheermessen laten slijpen en zul je zien dat het resultaat van het scheren verbetert. Over het algemeen kunnen messen van scheermachines lang mee, alleen moeten de scheermessen om de drie tot vijf scheerbeurten geslepen worden. Merk je dat de messen bot zijn? Geen probleem. Breng de scheermessen naar ons toe en wij slijpen ze voor je.  

 

Verlengsnoer

Het snoer van de scheermachine is vaak niet lang genoeg om alle delen van je paard tijdens het scheren goed te bereiken. Het is daarom altijd handig om een verlengsnoer bij de hand te houden. Zo manoeuvreer je eenvoudig om je paard heen tijdens het scheren en zal het scheren veel sneller verlopen.  

 

Borstel

Last but not least. Gebruik een borstel tijdens het scheren. Een borstel kun je op meerdere manieren gebruiken. Zo zorg je met een borstel voordat je begint met scheren ervoor dat de vacht van je paard goed te scheren is. Daarnaast borstel je na het scheren de overgebleven haartjes van je paard af. Natuurlijk kun je na het borstelen ook nog altijd jouw paard even afspoelen met wat lauwwarm water, zodat alle haartjes zeker weg zijn. Belangrijk is om na het afspoelen je paard droog te maken met handdoeken en daarna met een deken warm te laten worden.

Tip: ben je nog niet zo ervaren met scheren? Dan kan het helpen om eerst een stukje op een borstel te oefenen voordat je begint met scheren bij je paard.

Contact
Contact