Vandaag geopend van 09:30 t/m 21:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Hoe scheer je een paard?

Hoe scheer je een paard?

Train jij in de winter je paard door? Dan is het verstandig om de vacht van je paard te scheren. Een paard maakt met koudere temperaturen een extra vacht aan, zodat ze haar temperatuur in de winter beter kan reguleren. Maar wanneer een paard in de wintermaanden fysieke inspanningen levert, helpt een geschoren vacht haar sneller af te koelen na een training. Reden genoeg dus om eens op een rijtje te zetten waar je zoal op moet letten bij het scheren van jouw paard.

 

 

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker bij het scheren van een paard. Zorg van tevoren dat de vacht van je paard helemaal schoon en droog is. Een schone vacht zorgt voor een strakker resultaat en dat de scheermesjes langer scherp blijven.

Tijdens het scheren van je paard zullen de haartjes in het rond dwarrelen. Daarom is het verstandig om een trui of overall met lange mouwen aan te doen. Zo zorg je ervoor dat de haartjes niet op je huid komen, want dat gaat enorm jeuken!

Daarnaast is het belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het scheren. Vaak moet een paard even wennen aan de situatie en helpt het om rustig te werk te gaan. Verder is het natuurlijk altijd handig als iemand je even komt helpen. Zo kan de een rustig scheren, terwijl de ander je paard gerust stelt.

 

Juiste apparatuur

Bij het scheren van een paard is goede apparatuur ontzettend belangrijk. Scheer je eens per jaar een paard of scheer je meerdere paarden per dag? Dat zijn allemaal cruciale vragen bij de keuze van jouw scheermachine. Daarnaast kun je bij het scheren van het hoofd of de benen een tondeuse gebruiken. Wat je allemaal nodig hebt bij het scheren van je paard lees je hier.

Zorg er altijd voor dat je een geschikte scheermachine speciaal voor paarden gebruikt en dat je een extra set messen bij de hand hebt. Zo kun je de messen direct vervangen mochten ze bot raken tijdens het scheren. Voor iedere scheerbeurt zorg je dat de scheermessen gedesinfecteerd zijn. Na het desinfecteren druppel je wat olie op de mesjes van de scheermachine zodat de messen langer scherp blijven. Ook tijdens het scheren verwijder je iedere tien minuten het haar uit de messen en breng je enkele druppels olie aan op de messen.

 

Paard scheren

Stel de scheermachine in op de juiste haarlengte. De vacht van het lijf wordt vaak geschoren op 3 millimeter, terwijl de benen en het hoofd vaak op 1.5 – 2 millimeter worden geschoren. Heb je dat gedaan? Dan kan het scheren daadwerkelijk beginnen.

Over het algemeen scheer je altijd tegen de keer van de haren in. Daarnaast maak je tijdens het scheren de banen zo lang mogelijk en overlap je iedere nieuwe baan met de helft van de vorige geschoren baan. Trek de huid tijdens het scheren goed strak voor het mooiste resultaat.

Het eenvoudigste is om een bepaalde volgorde aan te houden tijdens het scheren. De makkelijkste manier is om te beginnen bij de staart en vanuit daar naar het middenstuk en voorkant toe te werken. De staart scheer je eenvoudig door een klein driehoekje boven het begin van de staart te behouden. Zo zorg je ervoor dat je niet per ongeluk teveel haar weghaalt.

Wanneer je ervoor kiest om op de plek van het zadel en de benen niet te scheren, heet dit het jachtmodel. Dit model wordt meestal gekozen met scheren. De vacht onder het zadel scheer je niet mee omdat er wrijving en irritatie kan ontstaan op de drukpunten. Naast het jachtmodel zijn er nog vele andere modellen om jouw paard te scheren.

Voor het hoofd en de benen is een scheermachine vaak wat te groot. Je kunt er dan voor kiezen om deze plekken te knippen met een gebogen trimschaar of een tondeuse te gebruiken. Een tondeuse is wendbaarder dan een scheermachine en maakt minder geluid waardoor je paard rustiger blijft. Staat je paard buiten in de wintermaanden? Dan doe je er goed aan om niets met de vacht in het gezicht en benen te doen. Zo kan jouw paard op deze plekken zich beter warmhouden.

 

Na het scheren veeg je nog even met een borstel de overgebleven haartjes weg. Wil je jouw paard helemaal fris op stal zetten? Dan spoel je haar nog even af met wat lauwwarm water en wat rozenwater. Droog je paard daarna af met een handdoek en laat hem helemaal opdrogen onder een warm deken. Wanneer je jouw paard na het scheren weer buiten komt, zorg er dan altijd voor dat hij warm blijft door onder andere een deken. Zo kan jouw paard actief de winter door!

 

Contact
Contact