Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Gastblog NAF: Wedstrijdfitheid in de zomer

Gastblog NAF: Wedstrijdfitheid in de zomer

Horsefit

Wedstrijdfitheid in de zomer

 

Kate Hore RNutr (Animal). Nutritionist/voedingsdeskundige bij NAF

De gezondheid van onze paarden is natuurlijk het hele jaar door steeds onze prioriteit. Maar in het zomerseizoen willen we graag maximaal profijt hebben van de training tijdens de winter. Vandaar nu enkele tips om onze paarden te helpen fit en geconcentreerd te presteren gedurende de zomer.


Hydratatie en electrolyten

Bij alle paarden die geregeld reizen en wedstrijden lopen, is het noodzakelijk om het vochtverlies door zweten aan te vullen. Dat wordt nog belangrijker tijdens de warme zomerdagen. Vochtverlies door zweet kan wel oplopen tot 15 liter per uur!
Dit verlies wordt niet alleen sterk beïnvloed door het werk, maar ook door de temperatuur en de vochtigheid. Hoe warmer en hoe groter de luchtvochtigheid, hoe belangrijker om het juiste management toe te passen om vochtverlies door zweten op te vangen.
Deze verliezen bevatten niet alleen het water in het zweet, maar ook essentiële lichaamszouten zoals natrium, kalium, magnesium, chloride en in mindere mate calcium.
Deze belangrijke lichaamszouten zijn betrokken bij veel verschillende reacties in het lichaam. Wanneer deze noodzakelijke zouten niet worden aangevuld, leidt dit tot uitdroging.
Lang voordat er sprake is van uitdroging, zie je al subtielere veranderingen bij het paard, zoals sloomheid, lusteloosheid en een mindere prestatie. Om er zeker van te zijn dat je paard kan blijven presteren door de dag, wordt het daarom aangeraden om tussentijds te voeren bij zwaar werk. Vergeet daarbij niet het verloren vocht aan te vullen! Het toedienen van electrolyten in een gemakkelijk waterhoudend product, zoals NAF Liquid Electro Lytes,  is een goede manier om te beginnen met het aanvullen van het verloren vocht. Natuurlijk moet een paard ook altijd kunnen beschikken over schoon, fris water. NAF ElectroSalts voorzien in de essentiële zouten in een eetbare, geconcentreerde vorm en zijn ideaal om aan voer of water toe te voegen.

Zwaar werk gaat niet alleen over zweetverlies, maar ook over de opstapeling van vrije radicale gifstoffen in het systeem in tijden van piekbelasting en lange reizen.
Voor paarden met zwaar werk wordt NAF Recover aanbevolen, met geconcentreerde antioxidanten. Dit ondersteunt een gezond lichaamssysteem en verzekert je van een fit paard dat klaar is voor de volgende opgave.

Ondersteuning en gezondheid van de gewrichten

Of je paard zich nu extra uitrekt voor de uitgestrekte draf in een dressuurproef, zich extra inspant om de achterste paal van die sprong niet te raken, of mijlen overwint bij de endurance of crosscountry, feit is dat de gewrichten zwaar werk doen en onder druk staan.
Tot op zekere hoogte is die druk een voordeel. Micro-beschadigingetjes in het gewricht helpen om kracht op te bouwen. Daarom wordt langdurig rustig werk aangeraden om paarden goed fit te maken. Maar als het evenwicht tussen micro-beschadigingetjes en herstel uit balans is, dan kan er zich een schade op langere termijn voordoen.

Om gezondheid te kunnen handhaven bij sportpaarden, wordt doelgerichte voeding aanbevolen gedurende hun hele wedstrijdloopbaan. NAF Superflex Pro voorziet in een complex van sleutel voedingsstoffen om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen en de gezondheid bij paarden met zwaar werk te handhaven. Superflex Pro bevat een prima hoeveelheid van glucosamine als een belangrijke bouwsteen voor kraakbeen. Het is veilig om glucosamine langer te geven. Glucosamine is een belangrijk groei-element gedurende de loopbaan van een paard. MSM (methylsulfonylmethaan) is een organische verbinding die rijk is aan zwavel, een belangrijk bestanddeel voor de gewrichten, werkend op het zachte bindweefsel van de pezen en ligamenten van het gewricht.
MSM wordt in lage gehaltes aangetroffen in planten, maar gaat snel verloren bij de bereiding of het opslaan van voeding.

Chondroïtine en hyaluronzuur (HA) zijn beide Glycosamineglycanen, wat betekent dat zij kraakbeenverbindingen opbouwen en zacht bindweefsel. Het zijn relatief grote verbindingen en de biologische beschikbaarheid op de juiste plaats is bij paarden niet goed vastgesteld. Er wordt gedacht dat hun voorloper, glucosamine, de belangrijkere voedingsstof is voor paarden. Er is wel bewijs dat glycosamineglycanen een rol spelen in de gezondheid van paardengewrichten, vooral als zij samen gegeven worden met andere gewrichts voedingsstoffen.

Omega 3 vetzuren zijn polysacchariden die zeker bij de ‘goede vetten’ behoren. Uit onderzoek blijkt dat ze veel voordelen hebben, maar zeker ook als gewrichtsondersteuning waarbij het ontstekingsremmende effect interessant is. Een rijke bron aan omega 3 vetzuur is ook visolie, maar zorgen over duurzaamheid en geschiktheid voor het paardendieet betekent dat wij liever kijken naar een rijke plantaardige bron, zoals chia zaden of zeealgen.
Van Omega 3 is ook bekend dat dit bijdraagt aan cognitieve gezondheid, zoals het paard geconcentreerd houden.  

Wedstrijd Focus

Voor sommige paarden zal de opwinding van nieuwe plaatsen en wedstrijden een beetje overweldigend blijven, wat resulteert in opgewonden gedrag met een gebrek aan concentratie en focus op de wedstrijd.
Ook hier kan het juiste supplement nuttig zijn om de energie te gebruiken voor de wedstrijd in plaats van voor ongewenst gedrag. Baanbrekend onderzoek bij de Royal Agricultural University in Cirencester in Engeland heeft de voordelen aangetoond van NAF Five Star Magic voor reactieve paarden. Deze onafhankelijke en met placebo’s uitgevoerde onderzoek heeft het effect van Magic aangetoond voor zowel concentratie als begrip, beter gezegd, voor het leervermogen van een paard. Het resultaat toonde aan dat de unieke samenstelling van NAF Five Star Magic, waarbij magnesium synergetisch samenwerkt met de andere kruidenproducten, ervoor zorgde dat het paard sneller leerde en dit gedrag behield wanneer blootgesteld aan spanning en stress.
Als extra’s en heel belangrijk voor een wedstrijd bleek ook uit de testen dat paarden op geen enkele manier suffer werden of verdoofd. Zoals de leiden van de proef Dr. Andrew Hemmings zei: ‘het is nog steeds jouw paard, alleen beter trainbaar’.
Meer lezen over het onderzoek kan op www.naf-equine.eu/nl/believeinmagic

NAF Magic kan gebruikt worden in het dagelijkse dieet wanneer ongewenst gedrag zich routinematig voordoet tijdens training en wedstrijden. Paarden die alleen bij specifieke situaties ongewenst gedrag vertonen, zoals bij wedstrijden, wordt NAF Instant Magic aanbevolen. Dit kan op zichzelf worden gegeven, of extra bij de dagelijkse Magic.

Conclusie

Door onze hippische atleten te ondersteunen met specifieke hulpmiddelen, houden we onze paarden fit en atletisch, gefocust en op hun best door het hele wedstrijdseizoen.

Contact
Contact